Cetatenii europeni cred cu tarie ca persoanele cu dizabilitati ar trebui sa poata participa pe deplin in cadrul societatii, potrivit unui nou sondaj realizat de Comisia Europeana si publicat inainte de 3 decembrie – Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati.
Un procentaj de 97% dintre cei interogati au declarat ca persoanele cu dizabilitati ar trebui sa aiba posibilitatea de a merge la scoala, de a-si gasi un loc de munca sau de a avea acces la magazine la fel ca oricine altcineva. Sapte din zece respondenti au considerat ca o mai buna accesibilitate a bunurilor si a serviciilor ar ameliora foarte mult viata persoanelor cu dizabilitati, a celor in varsta si a altor categorii de populatie, cum ar fi parintii cu copii mici. Un procentaj de 84% cred ca bunurile si serviciile mai accesibile ar crea de asemenea mai multe oportunitati pentru industrie.
Dezvoltarea accesibilitatii pentru persoanele cu dizabilitati este o componenta-cheie a strategiei generale in domeniu a UE. Comisia Europeana elaboreaza in prezent o serie de propuneri pentru Actul european privind accesibilitatea, care se preconizeaza ca va fi prezentat in 2013. Sondajul publicat pe 30 noiembrie a constatat ca 86% dintre europeni considera ca solutii similare in materie de accesibilitate la nivelul intregii Europe ar permite persoanelor cu dizabilitati sa calatoreasca, sa studieze si sa lucreze in alte state membre ale UE, iar 78 % considera ca normele comune ar facilita activitatea companiilor pe piata unica a UE.
„In Europa toata lumea are dreptul sa participe pe deplin in cadrul societatii, iar europenii impartasesc foarte clar acest punct de vedere”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie. „Accesibilitatea universala este in centrul strategiei noastre pentru o Europa fara obstacole, motiv pentru care intentionez sa inaintez in 2013 o propunere pentru eliminarea barierelor din calea persoanelor cu dizabilitati prin intermediul unui Act european privind accesibilitatea.”Pe 3 decembrie 2012, Comisia Europeana va anunta castigatorii celei de a treia editii a premiului anual Access City Award – un concurs inovator intre orasele europene destinat promovarii accesibilitatii in mediul urban pentru persoanele cu dizabilitati. Printre castigatorii editiilor anterioare se numara orasele Salzburg din Austria si Avila din Spania.
Cum stau lucrurile in Uniunea Europeana?
In Uniunea Europeana, o persoana din sase, adica aproximativ 80 de milioane de oameni, are o dizabilitate al carui grad variaza intre usor si grav. Peste o treime dintre persoanele de peste 75 de ani sufera de o dizabilitate care le impune limitari intr-o anumita masura. Se preconizeaza ca numarul acestora va creste odata cu imbatranirea progresiva a populatiei UE. Majoritatea acestor persoane sunt impiedicate, mult prea frecvent, sa participe pe deplin in cadrul societatii si al economiei din cauza unor obstacole fizice sau de alta natura, precum si din cauza discriminarii.
Conform Cartei drepturilor fundamentale a UE, „Uniunea recunoaste si respecta dreptul persoanelor cu dizabilitati de a beneficia de masuri care sa le asigure autonomia, integrarea sociala si profesionala, precum si participarea la viata comunitatii”. In plus, UE si toate cele 27 de state membre ale acesteia s-au angajat deja sa creeze o Europa fara obstacole prin semnarea Conventiei Natiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilitati (UNCRPD).
„Accesibilitate” inseamna posibilitatea persoanelor cu dizabilitati de a avea acces, in conditii de egalitate cu ceilalti, la mediul fizic, la transporturi, la sistemele si tehnologiile informatiei si comunicatiilor, precum si la alte facilitati si servicii. Comisia a adoptat in 2010 o strategie cuprinzatoare pentru crearea pana in 2020 a unei Europe fara obstacole pentru persoanele cu dizabilitati. Planul in cauza prezinta modul in care UE si guvernele nationale pot oferi persoanelor cu dizabilitati mijloacele prin care acestea sa poata beneficia efectiv de drepturile de care dispun.
Una dintre principalele actiuni prevazute a fost o initiativa privind accesibilitatea. Obiectivul este recurgerea la standardizare sau la normele in materie de achizitii publice pentru a face accesibila persoanelor cu dizabilitati intreaga gama de bunuri si servicii, favorizand in acelasi timp dezvoltarea unei piete UE a dispozitivelor de asistare. Se preconizeaza o crestere considerabila a acestei piete in anii urmatori, pe baza experientei din Statele Unite.
In decembrie 2011, Comisia Europeana a lansat o consultare publica cu o durata de zece saptamani privind posibile masuri de imbunatatire a accesibilitatii in Europa. Rezultatele acestei consultari vor fi utilizate de Comisie la pregatirea Actului european privind accesibilitatea, pregatire care include o evaluare in profunzime a impactului diverselor optiuni de politica. Comisia intentioneaza sa prezinte o propunere in cursul anului 2013. (A.D.)